Decembergekte

Een hele gezellige, maar o zo drukke maand.

Je hebt net de lampionnen opgeruimd en de intocht van sinterklaas staat alweer op het programma. En als de sint op 6 december weer naar Spanje vertrekt, dan mag je de kerstboom al weer op tuigen. En tot slot is er dan ook nog oud en nieuw.

Het is aan de ene kant natuurlijk ontzettend leuk en feestelijk, maar het kan ook behoorlijk stressvol zijn. Ook voor kinderen is het soms behoorlijk geheimzinnig en spannend allemaal.

Daarnaast krijgen ze deze maand behoorlijk veel prikkels te verduren.

Je herkent het vast wel als je kind deze maand net iets minder makkelijk gaat slapen of vaker huilt of histerisch wordt.

Hoe zorg je er nou voor dat deze maand gezellig, maar toch ook (voor zo over mogelijk) relaxt verloopt. Natuurlijk ben ik geen expert en heb ik niet de oplossing hiervoor, maar ik kan jullie wel een paar tips & tricks geven, die bij ons thuis goed werken.

 

Tip 1 NACHTRUST
Door alle drukte kan je kind vermoeider zijn dan normaal.  Zorg dus voor voldoende nachtrust. Daarnaast kan soms een kort middagdutje ook wonderen verrichten. En het klinkt misschien logisch, maar ook een vast ritueel en dezelfde slaaptijd kan zorgen voor extra rust.

 

Tip 2 UITRAZEN
Is je kind vandaag heel erg druk?
Ga lekker naar buiten.
Maak een wandeling of laat hem of haar even lekker buiten uitrazen.

 

Tip 3 OVERZICHT
Houd het overzichtelijk. Maak of koop een aftelkalender, waarop bijvoorbeeld duidelijk te zien is wanneer je kind zijn/haar schoen mag zetten en wanneer er wat gaat gebeuren. Zo ziet je kind elke dag waar hij/zij aan toe is (dit kan je ook in de kerstperiode doen).

 

Tip 4 VOORBEREIDING
Voor veel kinderen is het behoorlijk spannend en soms zelfs best eng.
Je kunt je kind er alvast een beetje op voorbereiden,
door er samen een boekje (met plaatjes) over te lezen.
Daarnaast kun je bij een sinterklaasintocht er voor zorgen dat je niet helemaal vooraan staat. Veel kinderen schrikken behoorlijk van zo’n onbekend gezicht wat ineens dichtbij komt.

 

Tip 5 JIJ BENT OPVOEDER
Jij bent en blijft de opvoeder, Sinterklaas natuurlijk niet. Waarschijnlijk heeft iedereen dit wel eens gedaan, maar probeer niet te dreigen dat Sinterklaas geen kadootjes komt brengen als je kind zich misdraagt. Je kind vindt het al behoorlijk spannend of zelfs eng dat Sinterklaas blijkbaar alles ziet en weet. Ook kunnen ze hierdoor bang worden om te gaan slapen. Mischien weet je het zelf nog wel, maar ik vond het vroeger doodeng om ‘s nachts naar de wc te gaan.
Straks kom je Sint of Piet tegen.

Kortom je kind heeft naast alle drukte en onrust deze periode juist
duidelijkheid en leiding van jou als ouder nodig.

 
Tip 6 KADOOTJES
Berg de speelgoedfolders op en haal ze pas tevoorschijn als ze een verlanglijstje mogen maken. Verlanglijstje klaar? Gooi de speelgoedfolders dan direct weg. Daarnaast hoef je natuurlijk niet altijd kadootjes in de schoenen te doen.
Een versierd stuk fruit of kleurplaat is ook ontzettend leuk.

Tot zo ver de tips, die voor ons goed werken.
En nogmaals, ik ben absoluut geen expert, maar een moeder met “ervaring”.

Verder kijk ik ook vooral uit naar deze gezellig maand. Ik hou er ontzettend van wanneer de straatverlichting weer hangt, je thuis de kaarsjes aan kan steken en je ‘s avonds heerlijk op de bank kan kruipen onder een deken met een kop warme chocomelk.

En het blije gezicht van mijn dochter, wanneer ze haar schoen heeft gezet en er de volgende dag een kadootje in ligt, Fan-tas-tisch!

Ik wil iedereen alvast een hele fijne sinterklaasperiode wensen.

Veel liefs,
Yvette, Ukkies Season

 PS. aanmelden voor de nieuwsbrief kan ook nog altijd!   ⇒   www.ukkiesseason.nl/nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *